Semester är något många har just nu, i vårt avlånga land. Tack vare att vi har en sån fin natur så nära inpå i Sverige kan i stort sett alla njuta av sommaren även i våra skogar, på våra ängar, vid vattenbrynen och i landets alla grönskande parker. Men så var det inte förr i tiden, då semestrade bara de som hade råd, de rika alltså.

 

skåne rapsfält landetPå många ställen ute i skog och mark är det just nu semestrande svenskar på plats att njuta av solen, av bär och av hisnande vackra vyer. Men faktum är att semester som begrepp är relativt nytt. Det var endast de bättre beställda som for ut på sommarnöje när de hade ledigt på sommaren, de andra arbetade idogt även somrarna i ända.

Semesterlagens betydelse för dagens Sverige

De första två semesterveckorna kom med semesterlagen 1938. Två veckors betald semester fick arbetarrörelsen fram, något som vi kanske tycker är lite idag men som var riktigt stor då – och som banade väg för mycket av det vi tar för givet idag. Många arbetare cyklade och bodde i tält runt om i Sverige, om man skulle resa en längre sträcka tog man tåg, om man hade råd. Men kanske är det i och med arbetarna som den stora campingtraditionen lever så starkt i Sverige fortfarande, med tält, husvagnar och fyra veckor i juli.

Först i slutet av 30-talet blev semestern ett begrepp, och ett nytt mål att spara pengar till – Svenska Dagbladet

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur världen kanske är överbefolkad, eller kommer åtminstone bli det. I Sverige finns det gott om plats dock, med glesbygd och stora fjäll.