Under vintern är det viktigt att se till att bilens däck har bra grepp. Det är med andra ord dags att se till att vinterdäck sitter på bilen. Men vad gäller egentligen för vinterdäcken?

vinter bil körningNär det är dags att montera vinterdäck på bilen finns det en hel del saker att hålla koll på. Vinterdäck är till exempel bara tillåtna under en begränsad period av året, och om du har dubbdäck är reglerna än mer stränga. Du måste också se till att du har rätt lufttryck samt mönsterdjup på däcken. De här sakerna bör du kontrollera när du tar fram dina vinterdäck:

  • Lufttrycket
  • Däckens skick
  • Eventuella däckskador

 

När får vinterdäck användas?

Enligt Transportstyrelsen ska fordon ha vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars. Det är dock tillåtet att montera dem tidigare. Dubbdäck får monteras redan den 31 oktober. De får dock bara användas till den 15 april. Det finns dock ett par undantag från att använda vinterdäck. Om du ska bogsera eller provköra en bil i samband med en reparation behöver vinterdäck inte finnas. Fordonet behöver inte heller vinterdäck om det bara ska köras till och från en besiktning. Bilar med saluvagnslicens eller fordon som används inom försvaret behöver inte heller ha vinterdäck monterade.

Hur stort mönsterdjup ska finnas?

När det gäller vinterdäck ska mönsterdjupet på en personbil vara minst tre millimeter. Det är dock bra att komma ihåg att greppet förämras ju mindre mönsterdjup däcken har. Det är alltså inte någon nackdel rent säkerhetsmässigt att ha ett större mönsterdjup.

När det gäller tyngre fordon ska mönsterdjupet vara minst fem millimeter. De här reglerna gäller om fordonet har en totalvikt på över 3500 kilo. Om ett släpfordon används ska mönsterdjupet vara minst 1,6 millimeter.

Däck märkta med M+S

Det finns vissa däck som både kan användas på sommaren och på vintern. De har ofta en märkning med M+S eller liknande. Det står för mud and snow. Som förare ska man dock inte låta sig luras. Vissa M+S-däck är inte framtagna för att användas på vintern och då får de inte användas under tiden det är krav på vinterdäck.