Det finns mycket att roa sig med i fjällen när det kommer till friluftsliv såsom fjällvandring, skidåkning och camping, men det finns även andra saker att roa sig med både som åskådare och som aktiv: nämligen hundspann.

släde hund hundspann vinter snöAtt tävla i hundspann är roligt både för människa och hund, det menar i alla fall Sussie Grönberg från Gadderås utanför Nybro som just nu är i full färd med att träna inför VM i hundspann som snart går av stapeln i Bristol, Kanada. Till Sveriges Radio säger hon bland annat att hon siktar på guld denna gång och att hon är revanschsugen. Och till sin hjälp har hon totalt elva hundar varav sex stycken kommer att få följa med till Kanada så inför tävlingen är det träning sex dagar i veckan som gäller – är det något Grönberg vet så är det hur viktig träningen är. Hon har nämligen varit aktivt tävlande inom hundspann i hela 20 år och senast hon var i VM blev det en fjärdeplats så nu är det guldet som gäller. Därför börjar hon och hennes hundar med SM som uppvärmning.

SM i hundspann

hundar släde hundspannFör att säkra guldet i VM gäller det att vara med på banan och för att vara det har Sussie Grönberg valt att även ställa upp i SM i hundspann, och det går av stapeln i Nybro vilket innebär hemmaplan. Men hon är långt ifrån ensam att ställa upp här. I Barometern skriver man bland annat att det kommer vara omkring 290 starter i olika grenar. Man kommer bland annat att tävla i linlöpning, cykling och kickbike med en hund där man är uppdelade i dam och herr, sedan är det även grenar där man inte är uppdelade i kön och dessa är kickbike med 2-spann, hjulfordon med 4-spann och i 6-spann. Gemensamt för alla klasser är dock att man tävlar individuellt. Så det blir nog en hård tävling att knipa medalj i men eftersom Grönberg även ska till VM snart säger hon till Barometern att hon ska försöka ta det lite lugnare – men samtidigt säger hon även att hon vet hur det väl brukar bli väl vid startlinjen, då tävlar man helt plötsligt för pallplacering och medalj. Dock säger hon även att hon ska försöka att inte köra fullt ut, VM är trots allt hennes mål.

Grönberg tillhör eliten

Är det något som står klart så är det att Sussie Grönberg tillhör eliten inom hundspann och det har hon gjort sedan länge. Redan 2008 beskrev SVT henne som en av de stora inom sin sport när hon då 17 år gammal kammade hem SM-guld. Den gången kom hon segrande ur seniorklassen för fyrspann med fyra stycken Siberian husky-hundar när tävlingarna under tredagar avgjordes i Kiruna.

Kort fakta om Sussie Grönberg:

  • Ålder: 25
  • Bor: Gadderås utanför Nybro i Orrefors
  • Aktiv inom: dragsport med hund som hon började med som 5-åring