Att äta i naturen ger ofta unika upplevelser. Sällan smakar maten så bra som den gör på en utflykt. Vid längre vandringar är det dessutom viktigt att tänka på att ha med sig rätt packning. En del av den upptas av utrustningen för matlagning.

Att ge sig ut på fjället kräver planering för att ge en bra upplevelse. Det gäller att vara förberedd på olika situationer och föränderligt väderläge. Ett vanligt fel är att packa för mycket och för tungt. Många produkter är särskilt utvecklade för friluftsliv och och andra är bra ersättare för de produkter som finns hemma. Ett exempel på detta är sporken som är en kombinerad variant av sked, kniv och gaffel. Då sporks i bioplast är miljövänligt och minskar vikten avsevärt är de ovärderliga att ha med sig. Utöver utrustning för matlagning är det bra att ha med någon form av sittunderlag.

Packa rätt och ta med maten ut

Girl,Hiking,Boots,Having,Fun,And,Enjoying,Wonderful,Breathtaking,MountainInnan utrustning köps in och ryggsäcken packas är det bra att fundera på vad som kommer att behövas och göra en genomtänkt packlista. Hur maten ska lagas styr vilken utrustning som behövs. Det enklaste är att ta med sig matsäck och då behövs ingen extra utrustning utöver spork och vattenflaska. Enklare matlagning kan innebära att varmvatten kombineras med någon form av gryn eller pulver som inte behöver kokas. Vid annan tillagning av mat behövs värme. För en eld med ved behövs torrt tändmaterial för att starta igång. Vid blött väder eller osäker tillgång på torr ved är det bästa alternativet att ta med någon form av stormkök eller liknande. De kommer i många delar med olika tillbehör som alla behöver ses över och packas ner. Med lite planering går det även att laga lite lyxigare mat utomhus. Bra saker att ha med för matlagning på fjället är bland annat tändstickor eller tändstål, stormkök, kniv och en spork

 

En spork med många syften

En kombinerad sked, kniv och gaffel är oumbärlig att ta med sig ut. Med olika färger och storlekar passar de alla. Sporken ersätter både de tyngre besticken i rostfritt och de ohållbara engångsbesticken. Eftersom de är tillverkade av bioplast är de dessutom ett hållbart alternativ till dessa. Bioplast finns i olika typer och de består av biobaserade eller bionedbrytbara material. För tuffare förhållanden finns även sporks i titanium.