Den svenska sommaren med smultron, blåbär, hjortron och surströmming. Lever vi inte i ett härligt land? Att semestra i Sverige börjar bli mer och mer vanligt och ett unikt tillfälle att se landet ur alla vinklar och vrår. Det finns ärligt talat så mycket att se att det är svårt att pricka in de rätta platserna. Läs vidare i den här sommar-Sverige guiden och se vart du kan åka och vad du kan se.

Svensk magik kan upplevas på många håll i landet. Är du en naturmänniska så ska du definitivt stanna hemma och hemestra. Ett billigt och enkelt sätt att ta dig fram är med Smålandsbussen eller www.smalandsbussen.se som erbjuder prisvärda resor runt om i Sverige. Från norr till söder eller det motsatta – den svenska naturen har alltid något att bjuda på under sommaren.

svenska sevärdheterSvenska sevärdheter

Se de svenska sevärdheterna när de är som bäst – under sommaren. Norrskenet kan dock ses både på sommaren och vintern och är ett förträffligt tillfälle att hitta tillbaka till flamman i relationen med din älskade igen. Högst uppe i Norrland, gärna ute i skogen eller uppe på något berg där ljusen från en stad inte skymmer sikten, är det bäst att kika uppåt mot himlen för att beskåda detta skådespel. Abisko är en plats att rekommendera om norrskenet lockar.

Kör en 180 grader och ta dig ned till Sveriges sydligaste plats Smygehuk. Det är ett gammalt fiskeläge och ett viktigt landmärke som fylls med turister varje säsong. Smygehuk skulle lika gärna kunna ses på sommaren som på hösten. Härifrån kan du se förtrollande solnedgångar och betrakta den nedlagda fyren som idag endast är ett ändamål för romantiska blickfång och fin utsikt.

Ta dig vidare till västkusten och Smögens vackra ö som inte bara är en lisa för själen men som också är ett semestertillhåll för både svenska och internationella turister. Smögen har massor med badställen och lyxig shopping, söta hus och underbara ställen för pick-nicks.

Annorlunda platser att bli hänförd av

Är du från Stockholm behöver du sannerligen inte åka långväga för att få sevärdheter på löpande band. Börja med Birka som är en av de äldsta platserna i landet. Det är också en av de mest välbevarade om du är på jakt efter ett ställe som har både historia och skönhet. I Birka kan du känna vikingatidens vingslag genom att kolla på gamla utgrävningar och fynd, åka med en vikingabåt, se iscensatta vikingaslag och bara njuta av en annan värld som våra förfäder bidrog till.

Ännu en plats som inte går av för hackor är Dalhalla – en scen som liknar en amfiteater nere i ett kalkstensbrott. Dalhalla ligger i Rättvik i Dalarnas sköna landskap och en rad utomhuskonserter har ägt rum här. Nedanför kan ljusen spegla sig i vattnet och ovanför lyser en klar stjärnhimmel de flesta kvällar. Kända artister har spelat här och tv-inspelningar har ägt rum flera gånger. Du kan också få guidade visningar och anordnade bussturer till Dalhalla, äta i den vackert belägna restaurangen och leva livet i sommar-Sverige.