Inför sommaren kan det vara en bra idé att vaccinera sig mot TBE, speciellt om du planerar att befinna dig i ett riskområde där det finns många sjuka fästingar. Under sommarmånaderna tillbringar vi gärna mycket tid utomhus och risken för att utsättas för fästingbett ökar.

De flesta känner till att TBE sprids av fästingar kan leda till svåra tillstånd som hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Om du har barn är det extra stor anledning att vaccinera både sig själv och hela familjen eftersom barn ofta springer runt i högt gräs och buskar där fästingarna sitter och väntar.

Tips för att undvika fästingar

fästingFör den som är hundägare finns det en del att tänka på eftersom hundar gärna drar på sig fästingar under promenaderna. När hunden väl har fästingar i pälsen är det lätt att de kryper över till människor, så både du och hunden riskerar att drabbas av fästingrelaterade sjukdomar.
Vaccinera dig själv och se till att hunden är skyddad genom till exempel ett fästinghalsband.

Klassiska tips för att skydda sig mot fästingar är att täcka så mycket som möjligt av kroppen med kläder. Klä dig i långärmad tröja och långbyxor när du rör dig i områden som är särskilt drabbade. Om du dessutom använder vita kläder är det lättare att upptäcka fästingar som kryper på kroppen.
Använd gärna gummistövlar och peta in byxbenen i stövlarna om du går i högt gräs. När det är fuktigt väder blir fästingen mer aktiv, så då är det bra att tänka extra mycket på att undvika högt gräs och buskar.

Var även noga med att undersöka både dig, barnen eller husdjur så fort ni kommer hem från en utevistelse. Om du har fått en fästing på kroppen är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt eftersom det miniskar risken för att bli sjuk.