De flesta som har en trädgård prioriterar högt att även ha en grön och fin gräsmatta. Men gräsmattan kan vara lite svårskött och mår den inte hundra procent bra kan den angripas av slemsvampar och mossa.

På hd.se kan man läsa om Bodil Brandi vars trädgård blivit invaderad av något slags tjockt grönt slem. För tre-fyra år sedan uppdagades problemet och sedan dess har ytan där slemmet finns bara blivit större för varje år. Bodil har frågat alla hon känner om vad det kan vara och även slagit i böcker och letat på nätet, men helt utan resultat. När HD ringer en expert på gräsmattor kommer det spontana svaret att det rör sig om någon form av slemsvamp. Dessa svampar är ett relativt nytt problem i trädgårdar och kan vara svåra att bli av med. Svampen dyker bara upp där gräsmattan är i dåligt skick och att ta bort gräsmattan och smittad jord kan vara en lösning för at få bukt med problemet. Har man problem med slemsvamp bör man alltså gräva upp gräsmattan och ta bort den jord som blivit angripen av svampen, för att sedan lägga nytt gräs. Det smartaste när man ska lägga nytt gräs är att köpa rullgräs på exempelvis jademattan.se som lätt och snabbt kan komma på plats.

Mossa i mattan

Även om slemsvamp är ett jobbigt problem att ha i trädgården, är den inte det vanligaste problemet som kan drabba gräsmattan. Det är exempelvis mycket mer vanligt att man har problem med mossa i gräsmattan, skriver gp.se. Vill man ha en mossfri gräsmatta bör den ligga i ett soligt sydvästläge och utan hus eller träd som skuggar. Mossan gillar nämligen fukt och skugga. För att bli av med mossan gäller det att räfsa upp den och vara noga när man gör det.

”Mossa har nämligen en förmåga att slå rot från alla växtdelar så det gäller att städa upp ordentligt.” Läs mer.