Drömmer du om en egen sommarstuga i de norra delarna av Sverige? Längtar du efter en stor tomt med långt till närmaste granne och oändlig vildmark precis utanför knuten? Innan du köper en tomt och sätter igång med att bygga drömhuset finns det några viktiga saker som du inte får glömma.

När du ska bygga ett sommarhus i norr bör du först och främst hitta en tomt som ligger på en plats du tycker om. Läget går inte att ändra i efterhand och det gäller därför att kolla upp att allt som du är intresserad av finns i närheten, till exempel bra fiskesjöar, vackra vandringsleder eller möjlighet till jakt. Nästa steg är att välja ett hus som passar in i den omgivande miljön. Ett timmerhus som kombinerar naturliga byggmaterial med traditionella byggnadsmetoder är det perfekta valet för ett sommarhus i norr. Dalbo timmerhus erbjuder flera storlekar på timmerhus som alla är byggda av hållbar gran som står emot väder och vind under flera generationer framöver.

Tänk på det här innan du bygger sommarhus

sommarhusInnan du köper en tomt i norr bör du lägga ner tid på att hitta en fastighet som har en vacker omgivning. Att vistas i naturen minskar stress och gör att du kopplar av ordentligt på din semester. Undvik därför tomter som ligger alltför nära en trafikerad väg. För att få den rätta vildmarkskänslan bör det vara långt till närmaste granne. När du ska bygga en sommarstuga är det också viktigt att undersöka vilka möjligheter som finns att dra in el och vatten och hur mycket det kommer att kosta. Ta också med kostnaden för att anlägga ett avlopp och att ordna en uppfart för bilen på tomten. Glöm inte heller att det kan finnas regler för hur stort hus du får bygga. Har du en strandtomt finns det till exempel strandskyddsregler som begränsar hur nära stranden du får ha ett hus. Kontakta kommunen innan du sätter igång så att du vet vad som gäller.