Att gå ut på en skogspromenad med hunden är en riktigt härlig aktivitet som många uppskattar. Men sedan ett tag tillbaka är det olagligt att ha hunden okopplad i skogen. Detta är både för hundens och för de vilda djurens säkerhet.

I Dagens Nyheter kan man läsa att man nu kan få böter om man inte har sin hund kopplad under en skogspromenad. Enligt Naturvårdsverket finns det dock undantag i lagen och extremt väldresserade hundar kan få gå lösa. Om hunden är okopplad måste den dock kunna hålla sig högst någon meter bort från ägaren och stå under lydnad som om den vore kopplad. Syftet med den här lagen är att skydda djurlivet i skogen eftersom hundar kan störa i reproduktionen eller riva vilt. Böter för en okopplad hund kan man endast få under mars till augusti.

Ha med nödvändigheter till skogen

Den som vill ta ut sin hund på en härlig skogspromenad under dessa månader måste alltså ha hunden kopplad, om man inte har stenhård pli på den. Förutom att ha med sig ett koppel till hunden på skogspromenaden, kan det även vara bra att ta med sig några nödvändigheter till hunden så som bajspåsar och lite mat. Foder som passar för hunden kan man bland annat köpa på nätet och är man exempelvis ute efter foder från Royal Canin, kan man hitta de på VetZoo. Företaget erbjuder massor av prylar och mat till djur och här kan man gå in för att läsa mer om dem.

Skydda hunden från vilt

Ytterligare en anledning till varför man kanske inte bör släppa hunden lös i skogen, är för att vilda djur faktiskt kan skada hunden. Bor man på en plats där det förekommer mycket varg, är det inte helt otroligt att hunden faktiskt blir ihjälbiten. I den här artikeln kan man läsa om en dam som var ute på en morgonpromenad i skogen med sin hund, när hunden blev överfallen och halvt uppäten av en vargflock.