Hunden är ett av de främsta verktygen under jakt, för att inte tala om sällskap och trygghet. Men tyvärr är det också så att hunden blir allt mer utsatt under jakt och nu har en fjärde hund blivit dödad av varg i väntad på licensjakten.

Under jakt är det inte bara viktigt för jägare att ha bra jaktkläder, utan det är också fördelaktigt att ha med sig jakthund. Det förstärker upplevelsen på många sätt, men samtidigt måste jakten bli tryggare för hundarna. Vargattacker är i Sverige ett allt större problem som ofta drabbar människans bästa vän hunden.

Ingen skyddsjakt på varg

Det är många djurägare som önskat att det ska bli skyddsjakt på varg, men det verkar inte bli det i år. Bakgrunden till detta är att det inträffat flera vargangrepp på hund och dessutom har vargar uppträtt oskyggt inför människor. Istället måste man invänta licensjakten, vilket gjort många hundägare och andra djurägare oroliga. Om man jagar med sin hund eller vistats mycket i naturen är det väldigt viktigt att ha koll på sin hund och sin omgivning för att inte hamna i fara i områden där varg vistas.

Fjärde attacken

Tyvärr rapporterades det nyligen att en fjärde vargattack skett. I Svensk Jakt kan man läsa att hunden Krutov olyckligtvis fick sätta livet till. Ägaren Håkan och jaktkamraten släppte hundarna lösa under viltjakt, efter att de inte sett några spår av varg. Senare hittades Krutov ihjälbiten av varg, och nu får man hoppas på att bestämmelserna kring skyddsjakt ses över än en gång, då hundar tydligt är utsatta.

Räddade hund från känguru

I Aftonbladet kan man läsa om Greig Tonkins som på sin jaktresa i Australien lyckades rädda sin hund från en känguru. Med en rak höger lyckades han skrämma iväg djuret från sin hund och detta finns på film, klippet har blivit känt över hela världen.