På varma sommardagar och långt in på hösten kan det vara oerhört trevligt att sitta på sin uteplats. Att få en liten bit av naturen hemma hos sig, utan att behöva bege sig ut i skogen, är för många ett bra alternativ. Men hur bygger man en uteplats och hur inreder man den?

56454-patio

På Göteborgs-Posten kan man läsa om att Göteborgs kommun nu har tagit fram en policy om hur nya utemöbler i de olika stadsdelarna ska se ut. Det är stadsdelarnas identitet som ska lyftas fram med hjälp av valet av utemöbler. Även inköp av nya papperskorgar, cykelställ och lyktstolpar ska väljas enligt den upprättade policyn, som ska hjälpa till att ”skapa harmoni i stadens gestaltning”.

Vill man skapa harmoni på sin egen uteplats måste även här utemöblerna ligga i fokus. Det finns en rad olika sidor på nätet där man kan hitta snygga möbler för uteplatsen. Folkhemmet kan inredning både ute och inne. För att skapa en ombonad känsla på uteplatsen kan man bland annat odla växter i krukor som man ställer ut, tipsar man på Sköna Hem. För att skapa en avslappnad känsla kan man ha udda möbler och inredning, som inte matchar varandra. Utebelysningen gör mycket på uteplatsen. Man kan pynta den med olika ljus, lyktor och ljusslingor. Vissa lyktor kan man även hänga i träd, vilket skapar en riktigt mysig stämning. Har man en uteplats utan tak, kan man lätt skapa rumskänsla genom att sätta upp tyger som får agera tak.

Ska man bygga en helt ny uteplats finns en del saker att tänka på. Till att börja med måste man tänka i vilken prisnivå bygget ska ligga, skriver man i en artikel på LT. Detta bestäms mycket i var man vill att uteplatsen ska finnas, eftersom att priset för grunden och stommen kan kosta olika mycket beroende på hur markförhållandena är. För att bygget ska bli så billigt som möjligt kan man hyra verktyg och det finns flera företag som hyr ut verktyg. Virket köper man på sin närmaste bygghandel och man bör investera i ett minst 28 millimeter tjockt golv. Avståndet mellan golvåsarna bör vara 50 centimeter ungefär.