Det finns många idéer som är passande för en trädgård. Beroende på smak så kan trädgårdar i stort sett ta vilken form som helst. En stödmur är bara ett sätt för att få till en ombonad trädgård, skapa olika rum och utrymmen och undvika att grannar får en alltför stor insyn. Det är också ett bra stöd om din trädgård är kullig och du plana ut sluttningar.

En snygg och välformad stödmur är både praktisk och fin i en trädgård men det krävs att den är byggd rätt från början för att den ska göra nytta. Anlita en erfaren firma som är väl insatt i trädgårdsbruk. Läs mer om stödmur hos Flisby, ring ett enda samtal och få den där drömträdgården du alltid hoppats på.

stödmur i trädgårdenFördelen med stödmurar

Stödmurar i trädgården kan ge det estetiska ett helt annat utseende genom att skapa sluttningar och höjdskillnader, trappliknande former och inramningar. Med stödmurar kan du utnyttja trädgårdens alla utrymmen och inreda precis som du vill. Det är också ett bra sätt att ge en sten- eller betongtrappa ett finare utseende om muren och trappan liksom smälter in i varandra.

Stödmuren gör din trädgård mer lättskött och ger mer elegans överlag. Det finns många saker du kan inkludera när du anordnar en stödmur, såsom rabatter, lyktor, ryggstöd till bänkar osv. Gör din trädgård parklik med en stödmur!

Bygglov eller inte?

I vissa fall kan du behöva bygglov för din stödmur, vilket är viktigt att poängtera. I den mån stödmuren ska byggas vid tomtgränsen eller ska vara högre än 50 cm så krävs vanligtvis bygglovstillstånd. Detta kollar du upp med din närmaste Byggnadsnämnd på din kommun.

Stödmuren leder till andra idéer

En stödmur kan bädda för så många andra intressanta förslag. Du kan t.ex bestämma om du vill ha stödmuren i träplankor eller så kallade byggtimmer, som ger ett modernt men rustikt intryck, alternativt välja en stenmur eller med betong. Många tycker om att anlägga rabatter i anslutning till stödmurens övre kanter medan själva muren kan bli en slags vägg att ställa bänkar, trädgårdslampor och plantor mot. Kanske kan du till och med måla på murväggen för en riktig konstnärlig look.

Tänk på att ju högre muren är desto mer stöd och underlag, det vill säga förarbete krävs.