Inte alla av oss har tiden och möjligheten att sköta en stor, bördig trädgård med alla drömväxter. Somliga av oss har knappt en trädgård! Desto fler kan njuta av små ytors odling, till exempel på altanen eller balkongen. Att rusta upp sin uteplats och ställa ut krukor för bin, humlor och fjärilar är välgörande både för klimatet och din egen själ.

Underskatta aldrig kvalitet. En altan kan behöva rustas upp innan det är dags att inreda den med krukor och ljusslingor. Ta en titt på din uteplats: sticker det upp skruvar från trädäcket – kan barfota fötter få stickor? Håller altanräcket för att busa och klättra på? Se till att först och främst få altanen att vara ”beboelig” genom att anlita någon som kan slipa golvet åt dig, och byt ut räcken som inte tål lek och stoj och köp nya här: https://wernamodesign.se/produkt-kategori/racke/. Du behöver inte bygglov för mindre reparationer och upprustning av altaner, och i vissa fall behöver du över huvud taget inte bygglov när du ska bygga ut. Läs mer om reglerna här.

Sedan är det dags att inreda altanen

Många föreställer sig altanen som en ganska naken plats där det finns mycket yta att forma utefter behov. Å ena sidan är det en bra och praktisk tanke och ger utrymme också för större bjudningar. Men en levande altan behöver ändå sina växter, möbler och gärna någon plastmatta i härliga färger som gör altanen trevlig att vistas på även när du inte inrett den för en specifik bjudning.

Expressen har ett mycket inspirerande reportage om hur du kan inreda altanen i blåa, svala sommarnyanser och bilderna de delar med sig av till sina läsare bjuder sannerligen in till inspiration. Varför inte odla stora, fina blommor i blåa krukor och varför inte leka med färgerna ännu mer på altanen? Idag är vi så rädda för lite färg och inreder allt i vitt. Men tänk om du skulle måla altanräcket i någon uppfriskande färg som kan lyfta fasaden och rama in altanen på ett ännu bättre sätt?