Bara för att man är friluftsintresserad betyder inte det att man vill sova i tält hela sin semester. Jag drömmer om en liten stuga, men jag kan inte bestämma mig för var jag vill ha den.

Internet är fullt av inspirerande bilder på olika typer av stugor från i stort sett hela världen. Det är inte ofta som jag blir sittande länge framför någon sajt alls, men när det händer, då är det nästan alltid framför http://cabinporn.com som jag fastnar. Det är en sida med bara bilder på olika typer av stugor, i vildmarken, i olika länder.

A-frame

När jag sitter och kolla på bilderna inser jag hur många olika typer av stugor det finns, och att de inte behöver vara särskilt avancerade i konstruktionen. En vanlig typ av stuga som man hittar på sajten kallas för A-frame, och består egentligen bara av ett tak och två väggar. Taket går hela vägen ned på sidorna, vilket gör att de blir billigare att bygga. Därför blev de populära i bl.a. USA efter andra världskriget, när medelklassen växte och fler fick råd att bygga sommarstugor.

Det är inte ofta som man ser A-frame-hus i Sverige, men jag funderar på att bygga ett själv. Det kan inte vara så svårt att bygga taket, och sedan väggarna. Det behöver ju inte vara stort, heller. Jag vill bara ha plats för ett sovloft under taket, ett litet kök och en matplats. 15 kvadratmeter borde räcka.

Var?

Frågan är bara var jag ska bygga huset någonstans. Jag äger inte någon tomt i dagsläget, och tomter är dyra i populära lägen. Så det kommer troligen att bli lite off som jag bygger mitt hus. Helst ska det vara någonstans där man kan åka skidor, paddla och vandra också. Dessvärre är det få platser som uppfyller alla de kriterierna. Ett alternativ skulle vara att ha ett hus på hjul. Men inte en husvagn i så fall, utan mer som en byggbarack eller något liknande. Husvagnar är alldeles för plastiga, tycker jag.

Med tanke på hur lång tid det troligen kommer att ta för mig att komma till skott kommer utvecklingen antagligen att ha gått framåt, så att jag kan bygga ett hus på ben när det blir dags. Så kan huset på egen hand vandra dit jag vill ha det. Jag hoppas på det, i alla fall.