Skadedjur som krälar omkring, bits och sprider allmänt dålig stämning bara genom att synas – det är många sommarstugeägarens mardröm. När de små krypen väl har letat sig in kan det vara svårt att bli av med dem. Men det finns tips!

Om dina skadedjur är av den mer godartade karaktären och är relativt lätta att få ut, finns det flera kurer du kan ta till. Cederträ brukar ofta vara en av höjdarna när det gäller att hålla småkryp på avstånd. I garderober kan du lägga in påsar av torkad lavendel för att undvika malar. Men det bästa för bekämpning av skadedjur är naturligtvis att anlita ett skadedjursbekämpningsföretag eller köpa produkter som ger riktigt dödlig utgång på djuren.

Läs på om de olika skadedjuren

Tänk på att olika skadedjur kan kräva olika metoder och produkter för att kola vippen. Vissa djur är så enträgna att man faktiskt måste ringa efter Anticimex eller liknande för att få bort dem. Det kan krävas rejäla doser gift. Andra djur som myror är lätta att ta kål på genom myrfällor och gift som placeras ut vid myrgångarna.

Förebyggande åtgärder

Vissa skadedjur är mer regel än undantag att de tar sig in i din sommarstuga. Det gäller till exempel flygmyror som förökar sig på sensommaren, eller malar som gärna flyger in i hus och lägger ägg i golvspringor och fönsterkarmar.

Malen gillar framför allt att bosätta sig i kläder av bomull, päls, ull och fjädrar. Där äter den sedan av textilen och skapar på så sätt små hål i dina kläder.

Försök att mota Olle i grind redan innan säsongen börjar och du vet att det snart är dags. Även mat och sopntunnor nära huset ska undvikas eftersom råttor och trämyror gärna festar på kalaset.