Att värma upp din fjällstuga går att göra på flera olika sätt och efter en vandring på fjället eller efter en dag i skidbacken vill man verkligen komma in i en stuga där värmen är snabb att få upp – och då finns en hel del alternativ att välja bland.

Röd stuga fjällDet finns många sätt att värma upp sin fjällstuga på och vissa sätt är bättre än andra, men det gäller först och främst att ta det alternativ som passar en själv bäst. Något som till exempel blir allt vanligare är att värma upp med pellets och det är ett förnybart biobränsle vilket till största del hämtas från våra skogar. Dessa eldar man med och pellets är i mångt om mycket bättre för miljön än vad det är att använda sig av fossila bränslen såsom till exempel olja, skriver Vi i villa. Pellets består nämligen av sågspån, kutterspån eller flis och är formade som små sammanpressade stavar. En annan fördel med denna sorts uppvärmning är att den är billigare i energikostnad än både olja och elvärme plus att denna form på många plan kan vara mer ekonomiskt än att installera bergvärme som också är ett bra uppvärmningsalternativ. Bergvärme å andra sidan är också som sagt ett bra alternativ, men kanske mer för året-om-bostaden än för fjällstugan som man inte besöker alltför ofta. Att installera bergvärme är nämligen något man får betala en rejäl slant för, något som kanske inte är en kostnad man vill eller kan stå för när det handlar om att värma upp en plats där man bara spenderar begränsad tid. Något som Aftonbladet tar upp som ett argument när man står och väger mellan pellets och bergvärme är att bergvärmen när den väl är installerad rent faktiskt kräver lite underhåll samtidigt som pellets kräver att man också har en plats att förvara dem på, men vad man spar i slutänden är dock värt det – energin från en pelletspanna kostar så lite som mellan 60-80 öre/kWh.

Ökad användning av pellets

fjäll Backpackersinn.se(2)Att pellets är ett billigt sätt att få energi på har gjort att pelletsproduktionen i landet ökat med nästan 10 procent på knappa två år vilket också gjort att importen av pellets även har halverats. Bara på åren 2014 och 2015 har pelletsproduktionen nämligen ökat med cirka 150 000 ton något som hör ihop med att man också ökat exporten av pellets till utlandet, skriver branschtidningen Lantbruk. Så sammanfattat kan man alltså konstatera att den som väljer pellets för sin uppvärmning heller inte behöver oroa sig för lågt utbud eller få försäljare eftersom att branschen helt klart är i verklig blomning.

Bra att veta om pellets som uppvärmningsalternativ

  • Billigt att installera pelletspanna – kostnaden för en komplett pelletspanna är omkring 65 000 kronor där varken pelletsförråd eller skorsten inkluderas, men i jämförelse med kostnaden för bergvärmeinstallation som ligger på närmare 200 000 kronor är detta ett väl värt pris.
  • Installera pelletsbrännare på befintlig panna är ännu billigare – har man redan en panna i stugan och vill installera en pelletsbrännare kostar detta bara omkring 25 000 kronor.
  • All service inkluderad med installationen är också billigt – att installera pelletsbrännare med ett pelletsförråd och andra finesser inkluderade kostar mellan 70 000 till omkring 120 000 kronor vilket är beroende på vad du väljer för tillbehör.
  • Billig i drift – energin du får från en pelletspanna med pelletsförbränning kostar omkring 60-80 öre/kWh och då är verkningsgraden 85 procent på pannan.