Låt oss starta ett gemensamt upprop mot de mikroplaster som många ledande forskare idag menar aldrig kommer brytas ner från vår planet. Plastpåsar, badleksaker och fimpar hör till de absolut största bovarna till att mikroplaster idag inte bara finns i haven – utan även i våra regn.  

För den som vill sluta röka och inte längre bidra till nedsmutsningen kan vi passa på att tipsa om att det finns elektroniska cigaretter, eller ”e cigg” som det heter. De går att använda om och om igen och du slipper alla fimpar som – trots att du slänger dem i askkoppen – kan komma att blåsa bort och aldrig mer försvinna från jordens yta. Här finns en länk till e cigg startpaket som vi kan rekommendera att du gör ditt köp via.

Så varför ska man inte fimpa på marken? Förutom att det ser trist ut för alla andra, så är det en ödesdiger fråga lika viktig som plastpåsar, koldioxid och förorening. Vi berättar varför.

Därför ska du inte fimpa i naturen

”Fimpen är skräpets värsting. Enligt våra beräkningar slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år.” HSR.se

Fimpar är, olikt vad många tror, inte bara gjorda av papper. De består av en rad lager av plaster som ska filtrera röken och de farliga partiklarna som annars skulle komma in i dina lungor. Ett sådant ämne som sitter kvar i filtret när du slänger den på marken är kadmium: som kommer från förbränningen av din tobak. Filtret i sig består dessutom av många lager av cellulosa-acetat, något som många forskare menar aldrig kommer brytas ner annat än till mikroplaster.

Idag har forskare hittat bevis på att det finns så mycket för ögat osynliga plastdelar i naturen, att det till och med regnar plast. På många ställen i landet har man därför valt att genomföra olika upprop och initiativ som syftar till att medvetandegöra människor om detta. E cigaretterna är bättre i den bemärkelsen att du enklare kan sluta röka och trappa ner ditt nikotinbehov, och dessutom slipper du fimpa ner varken i askfat, i sopkorgar eller i vår känsliga natur.